فعالیتهای صنعتی و کشاورزی منجر به پراکندگی گسترده و افزایش بار محیطی فلزات و در نتیجه آلودگی غذاهای انسانی شده است.
مطالعه قوطی فلزی رب در مواد غذایی یک نگرانی فزاینده است زیرا برخی از این فلزات برای رشد طبیعی مورد نیاز هستند در حالی که برخی دیگر را نمی توان در غلظت های پایین تحمل کرد زیرا آنها به طور استثنایی برای انسان سمی هستند.
نگرانی برای محتویات فلزی غذاهای انسان اساساً به دو دلیل اصلی است. برآورد نیاز غذایی برای فلزات ضروری و ارزیابی قرار گرفتن انسان در معرض عناصر سمی.
خطرات فلزات برای انسان از مصرف غذاهای آلوده به سطوح نسبی فلز و گونه زایی آن بستگی دارد. به عنوان مثال، سرب می تواند به کلیه آسیب برساند و باعث علائم مسمومیت مزمن، از جمله اختلال در عملکرد کلیه، اختلال عملکرد کبد و ظرفیت تولید مثل ضعیف شود.
علاوه بر این، سرب می تواند باعث کاهش بهره هوشی، مشکلات یادگیری، کندی رشد، ناهنجاری های رفتاری، مشکلات شنوایی و عملکردهای شناختی در انسان شود.
با این حال، مس، روی و آهن ضروری هستند و برای رشد طبیعی لازم هستند، اما دریافت بیش از حد مس و روی در ایجاد نفریت، آنوری و ضایعات گسترده در کلیه نقش دارد (Abou-Arab et al., 1996). حاشیه بین ضروری بودن و سمیت فلزات کمیاب معمولاً کم است.
بهتر است گوجه فرنگی را با تبدیل به رب و کنسرو نگهداری کنید. بدیهی است که کنسرو کردن این محصولات را برای مصرف انسان هایی که دور از محل های تولید زندگی می کنند در دسترس قرار می دهد.
در سال های اخیر، هجوم برندهای مختلف رب گوجه فرنگی کنسرو شده به بازار نیجریه صورت گرفته است. بیشتر آنها بدون انجام غربالگری آژانس ملی غذا و دارو و اداره و کنترل دارو (NAFDAC) از مرزها عبور می کنند. حمل و نقل فراملی اقلام غذایی نیاز به بررسی دقیق دارد.
در نیجریه و بسیاری از کشورهای دیگر، رب گوجهفرنگی بخش قابل توجهی از مواد مورد استفاده برای تهیه خورشها و صابونها را تشکیل میدهد، با این حال اطلاعات کمی در مورد محتوای فلزی غذاها در اینجا وجود دارد، بنابراین گستردگی قرار گرفتن انسان در معرض خطرات شیمیایی در غذاها هنوز تکه تکه است مطالعه حاضر به منظور تعیین غلظت مس، روی، سرب و آهن در برخی از برندهای معروف رب گوجه فرنگی که در بازارهای نیجریه به فروش می رسد انجام شد.